راه آرمان کرمان | پایگاه خبری استان کرمان 22 خرداد 1401 ساعت 10:47 https://www.armanekerman.ir/news/127548/مواد-غذایی-مناسب-روزهای-گرم-سال-کدامند-چگونه-گرمازدگی-کنترل-کنیم -------------------------------------------------- کارشناس تغذیه و رژیم درمانی پاسخ داد؛ عنوان : مواد غذایی مناسب روزهای گرم سال کدامند؟/ چگونه گرمازدگی را کنترل کنیم؟ -------------------------------------------------- فاطمه آزادی گفت: باید به فرد گرما زده شربت های کم شیرین داده شود تا بدن فرد دچار شوک و تشدید علائم گرمازدگی نشود تا شرایط گرمازدگی آرام آرام برطرف شود. متن : فاطمه آزادی در گفتگو با راه آرمان؛ با اشاره به گرمی هوا و افزایش دما و با بیان اینکه این تغییرات تأثیراتی را بر بدن انسان می گذارد که عمده ترین آن که موجب کم آبی و گرمازدگی فرد است، گفت: در این شرایط دما بدن فرد بالا می رود و نسبت به گرمای هوا واکنش نشان می دهد.   این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: فردی که دچار گرمازدگی می شود، علائمی مانند خستگی، بی حالی، غش، ضعف، سردرد، سرگیجه، تهوع، استفراغ، تعریق بیش از حد، گیجی، منگی، ضربان قلب بالا، کم آبی، تنگی نفس دارد. وی با بیان اینکه گرمازدگی در برخی موارد موجب بیهوش شدن فرد می شود که در این وضعیت برای پیشگیری از گرمازدگی توصیه های تغذیه ای وجود دارد که کمک می کند بدن فرد گرمازده دچار کم آبی نشود. آزادی با تأکید بر اینکه در این شرایط نوشیدن مایعات کافی را در طول روز مد نظر قرار دهیم، اظهار کرد: مصرف مایعات در طول روز باید به صورت متناوب باشد نه اینکه مایعات را به صورت یکجا و با حجم زیاد مصرف کنیم. این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه در فصل و روزهای گرم تابستان سعی شود حدود ده تا دوازده لیوان آب مصرف کنیم که این رقم در روزهای عادی به شش تا هشت لیوان آب می رسد، تصریح کرد: مناطق جنوبی استان در روزهای گرم نسبت به مناطق مرکزی و شمالی استان گرم تر می شود و بنابراین توصیه می شود در این مناطق افراد در طول روز چهارده الی پانزده لیوان آب مصرف کنند. وی اظهار کرد: در این روزها بهتر است از نوشیدنی های کم شیرین و غیر کافئین دار مانند آبمیوه های طبیعی همچون تخم شربتی، شربت خاکشیر، گلاب، زرشک، آبلیمو، چای کم رنگ و غیره استفاده شود. آزادی ادامه داد: بهتر است در این روزها از وعده های غذایی سبک و کم حجم استفاده شود چرا که این مسئله موجب تنظیم سوخت و ساز بدن می شود که بتواند با افزایش گرما مقابله کند. این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به اینکه در روزهای گرم مصرف سبزیجات و میوه جات توصیه می شود، عنوان کرد: سبزیجاتی همچون کاهو، گوجه فرنگی، کدو، سبزی خوردن به گرمازدگی و کمبود آب در بدن بسیار کم می کند و همچنین میوه های آبدار هندوانه، آلو، هلو، آلو زرد، گوجه سبز، آلوچه، گیلاس، آلبالو بسیار به رفع کم آبی بدن کمک می کنند. وی با اشاره به مطلب فوق افزود: در این روزها مصرف هندوانه و خربزه رایج است که افراد دیابتی باید در مصرف این دسته میوه ها احتیاط کنند. آزادی تصریح کرد: گفته می شود که افراد در این روزها بین ده تا دوازده لیوان آب مصرف کنند و ممکن است که برخی عنوان کنند که آب خالی را نمی توانند استفاده کنند؛ بنابراین برای آنکه طعم آب دلنشین تر باشد بهتر است از چند قطره آبلیمو تازه استفاده کنند.  این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی ابراز کرد: در روزهای گرم از غذاهای آبکی و غذاهایی که با سبزیجات آبدار طبخ می شوند، باید استفاده کرد؛ غذاهایی همچون خورشت آلو، کدو، بامیه و غیره غذاهای مناسب برای مصرف در این فصل هستند و همچنین استفاده از انواع سوپ ها همچون سوپ جو، ماش، کدو حلوایی از دیگر غذاهایی مناسب در این روزها هستند. وی گفت: در فصل تابستان و روزهای گرم هوا به دلیل تعریق زیادی که بدن دارد، املاح بدن انسان دفع می شوند؛ پتاسیم یکی از مهمترین املاحی که دفع می شود و برای بدن انسان ضروری است؛ این ماده علاوه بر اینکه در فعالیت بدن ما نقش دارد برای تطابق بدن انسان با گرما خیلی مناسب است؛ بنابراین توصیه می شود که منابغ غذایی دارای پتاسیم در این فصل بیشتر مصرف شود. آزادی با بیان اینکه در این روزها از میوه هایی همچون گوجه فرنگی ها، انواع آلو، هلو، شلیل و سبزیجات دارای رگه سبز منبع غنی پتاسیم هستند، مورد استفاده قرار دهیم، عنوان کرد: همچنین سایر میوه ها همچون گلابی، مور، خرمالو، طالبی، کیوی نیز منابع خوب پتاسیم هستند که به تأمین نیاز بدن ما کمک می کنند. این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی اظهار کرد: در روزهای گرم بهتر است از مصرف غذاهای ادویه دار، شور، فرآوری شده، ترشیجات، کنسروجات خودداری کنیم؛ چرا که علاوه بر مضراتی که برای بدن دارند، موجب از دست رفتن آب بدن انسان می شود. وی تصریح کرد: فردی که در شرایط گرمازدگی قرار می گیرد حرارت بدنش بالا می رود؛ اما متأسفانه اولین اقدامی که انجام می شود این است که آب خنک به فرد داده می شود و سعی می کنند او را جلوی باد کولر قرار دهند که این اقدامات موجب تشدید علائم و عوارض دیگر می شود.  این کارشناس تغذیه و رژیم درمانی ادامه داد: بهترین کار این است که مایعات با دمای بسیار بالا به فرد داده نشود و کم کم مایعاتی که دمای پائین نداشته باشد فرد استفاده کند؛ بعضا روی پیشانی فرد از حوله های خنک استفاده می شود که این امر موجب شوک عصبی در بدن فرد گرمازده می شود. وی تأکید کرد: باید به فرد گرما زده شربت های کم شیرین داده شود تا بدن فرد دچار شوک و تشدید علائم گرمازدگی نشود تا شرایط گرمازدگی آرام آرام برطرف شود. انتهای پیام/م