بهمناسبت فرا رسیدن چهلوسومین سالگرد هفته دفاع مقدس گفتگویی خواندنی با حسین کاربخشراوری، کارگرادان کرمانی داشتهایم که بیشتر کارهای تولیدی وی در عرصه دفاع مقدس و مقاومت است.
به گزارش سرویس فرهنگی پایگاه خبری«راه آرمان»؛ حسن کاربخش راوری از جمله تهیهکنندگان و کارگردانان مطرح سینما ایران و منطقه و متولد شهرستان راور استان کرمان است. وی دارای مهندسی برق از دانشگاه علم و صنعت و کارگردانی از مرکز آموزش فیلمسازی باغ فردوس است. کاربخش نشان درجه دو هنری از سازمان سینمایرا دریافت کرده است و عضو پیوسته خانه سینما است.
ویژگی که حسن کاربخش را متمایز کرده تسلط وی به فرهنگ و زبان عربی به ویژه لهجه لبنانی و سوری است بهگونهای که وی ۱۵ سال خارج از ایران در مناطق لبنان و سوریه در عرصه فیلمسازی مشغول به فعالیت بوده است.
حسن کاربخشراوری در گفتگو با خبرنگار سرویس فرهنگی پایگاه خبری«راه آرمان»؛ با اشاره به اهم فعالیتهای خود در عرصه فیلمسازی گفت: پس از ساخت اولین فیلم خود به عنوان« آنها که در انتظارند»، امتیاز ساخت فیلم بلند را به من دادند و اولین فیلم بلند خود را با عنوان«دیار عاشقان» ساختم که آقای پرویز پرستویی با بازی در این فیلم معرفی شد. فیلم«دیار عاشقان» در دومین جشنواره فجر برگزیده شد و بنده و آقای پرستویی در این دوره از جشنواره جایزه دریافت کردیم.
کارگردان فیلم سینمایی«دیار عاشقان» در خصوص آثار تولیدی خود ابراز کرد: کارگردانی تئاتر«حجربن عدی» در سال ۱۳۵۶ را انجام دادم که در اثر حمله دژخیمان منجر به شهادت یکنفر از عوامل شد، تهیه و کارگردانی فیلم داستانی«آنها که در انتظارند» را بهعهده داشتهام که نائل به اخذ جائزه و دیپلم افتخار از جشنواره فیلم تاشکند در سال ۱۳۶۱ شد و گفتنی است جوایز به آرشیو معاونت سینمایی وقت تحویل داده شد.
وی ادامه داد: نگارش فیلمنامه، تهیه و کارگردانی فیلم سینمایی«دیار عاشقان» را انجام دادم که به عنوان بهترین فیلم با موضوع دفاع مقدس در سال ۱۳۶۲نائل به اخذ چندین جایزه، لوح زرین و دیپلم افتخار از دومین جشنواره فیلم فجر شدو همچنین آقای پرویز پرستویی با اولین فیلم به سینمای ایران معرفی شد.
کاربخش راوری افزود: نگارش، تهیه وکارگردانی فیلم سینمایی زنجیرهای ابریشمی که نائل به اخذ جایزه ازسازمان بهزیستی شد و همچنین نگارش، تهیه و کارگردانی فیلم سینمایی و مجموعه تلویزیونی«عروس حلبچه»را بهعهده داشتم که برنده چندین جایزه مختلف گردید و خانم پریوش نظریه به سینمای ایران معرفی شد.
کارگردان فیلم سینمایی«پرواز از اردوگاه» اظهار کرد: نگارش فیلمنامه، تهیه و کارگردانی فیلم سینمایی«لبنان عشق من» را انجام دادهام که اولین فیلم در عرصه مقاومت لبنان در سال ۱۳۷۵ شناخته شد و خانم لورت حنینو که هم اکنون از بازیگران سرشناس لبنانیست به این عرصه معرفی شد. نگارش فیلمنامه، تهیه و فیلمبرداری با کارگردانی فیلم سینمایی«ترور» با موضوع مقاومت سیاسی لبنان در سال ۱۳۷۶ انجام دادهام.
وی با اشاره به تولید آثار متعدد دیگر در ایران و لبنان عنوان کرد: بیشتر فعالیتم در حوزه دفاع مقدس و مقاومت است و از سال ۱۳۷۵ که برای ساخت فیلم«عروس حلبچه» به لبنان رفتم، پیشنهاد همکاری از تلویزیون المنار را داشتم و فیلمهای کوتاه و بلند و مجموعههای متعددی را ساختم تا جنگ ۳۳ روزه که پس از بمباران، تلویزیون و منزل و تمام وسایلم که در کنار ساختمان تلویزیون المنار بود زیر آوار رفت و بعد از ان به ایران برگشتم.
کاربخش راوری در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما نسبت به شرایط فعلی صنعت سینما کشور چیست؟ با بیان اینکه معتقدم از نظر سازماندهی خیلی ضعیف هستیم، تصریح کرد: در سینما باید پارامترهای متعددی از جمله نویسنده، فیلمنامه، کارگردان، بودجه، سایر عوامل و نیازهای جامعه مد نظر قرار گیرد که امروزه بر این اساس اقدام نشده است.
کارگردان فیلم سینمایی«عروس حلبچه» ضمن ابراز گلایه از اینکه امروزه ۸۰ درصد وقت من در اداره، شوراها و پیچ و خم اداری تلف میشود، عنوان کرد: در شرایط فعلی اگر بخواهیم فیلم بسازیم، هزینه ۲۰ میلیارد تومانی نیاز است و فیلمی که قرار است ساخته شود باید بازخورد داشته باشد و کسی که سرمایه میگذارد باید دو الی سه برابر هزینهاش برگردد، در حالی که هم اکنون چنین شرایطی نیست.
وی در خصوص کارهای در دست تولید خود گفت: سپاه به من پیشنهاد تولید فیلم سینمایی در خصوص شهید مغفوری را داده است، طراح را نوشته و آماده کردهایم و منتظر بستن قرار داد هستیم، کار دیگری برای سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و همچنین تولید اثر دیگر برای شهدای مدافع حرم استان کرمان در دست تولید داریم؛ اما با چالشهایی نیز در این زمینه روبهرو هستیم اما اداره کل ارشاد استان کرمان ۶۰ درصد بودجه را در نظر گرفتهاند اما برای آغاز ساخت فیلم سینمایی سپهبد شهید سلیمانی، منتظر جواب دفتر حاج قاسم هستیم.
کاربخش راوری با بیان اینکه برای انجام تولید کار مدافعین حرم، بنیاد شهید عنوان میکند که طرح ارائه شده هنوز به کمیسیونهای شورا نرفته است، افزود: ما پای کار ایستادهایم و امیدواریم که شهدا دست ما را بگیرند.
کارگردان فیلم سینمایی«عروس حلبچه» ضعیف بودن ادبیات نمایشی را چالش دیگر در حوزه فعالیتی خود عنوان کرد و گفت: نویسندگانی که برای انجام کار دعوت می کنیم باید توانایی لازم را داشته باشد و نویسندگانی که بتوانند در خصوص شهدا مدافع حرم بنویسند، انگشتشمار هستند و اگر فردی برای نویسندگی این دسته آثار پیدا کنیم باید مبالغ بسیاری را برای پرداخت دستمزد هزینه کنیم.
وی ادامه داد: اگر جوانان میخواهند در عرصه سینما فعالیت کنند، باید دست به قلم باشند و بسیار مطالعه کنند چرا که کار بسیار سخت شده است و با وجود شبکههای متعدد باید حرف نویی برای گفتن داشته باشیم؛ چرا که مردم به دنبال محتوا تازه و جذاب هستند و پیدا کردن چنین محتوایی بسیار سخت است.
کاربخش راوری در پاسخ به این سوال که از تولیدات خود چه خاطرهای دارید؟ اظهار کرد: قراردادی را با مرکز سینمایی تجربی در خصوص ساخت مستند بحران سوریه بهنام«نسل آتش» داشتم؛ طرح ما این بود که چگونه حرم حضرت زینب سلاماللهعلیها با وجود حضور داعش محفوظ مانده است، قرارداد بسته شد، هزینه را دریافت کردیم و به سوریه رفتیم؛ زمانی که برای هماهنگی کار نزد رایزن ایران در سوریه رفتیم، عنوان شد که بهدلیل محاصره حرم حضرت زینب سلاماللهعلیها زمان حضور در حرم را اطلاع خواهیم داد.
کارگردان فیلم سینمایی«دیار عاشقان» با بیان اینکه تا زمان اطلاع رایزن برای حضور در حرم، با دفتر استودیو«تصویر زندگی» هماهنگ کردم و یک تیم قوی در اختیارم قرار دادند، اظهار کرد: یک روز از سفارت تماس گرفتند و عنوان کردند روز بعد ساعت ۶ صبح مقابل سفارت باشیم؛ زمانی که حرکت کردیم، به دلیل اینکه در تیررس داعش و نیروهای تکفیری بودیم، ماشینهای اسکورت سفارتخانه ایران با سرعت بسیار به سمت حرم میرفتند و ما نیز مجبور بودیم با همان سرعت خودمان را به آنها برسانیم.
وی ادامه داد: زمانی که به حرم حضرت زینب سلاماللهعلیها رسیدیم، طرح را به حراست حرم دادیم و بعد از مطالعه عنوان کردند که شما اصلاً نمیتوانید فیلمبرداری کنید چرا که تمام اسرار ما در خصوص حفاظت از حرم فاش میشود و با این پاسخ من مانده بودم که چهکار کنیم؛ بازاری در نزدیکی حرم بود و به فیلمبردار گفتم که صحنههای شکاری از حضور بچه، مرد، زن و غیره بگیرد.
کاربخشراوری افزود: بعد از گرفتن آن صحنهها، دیدم کوچهای منتهی به بازار در نزدیکی حرم بود و به فیلمبردار گفتم که مسائلی که خوب است را بگیرد، دوربین را گذاشتیم و نشستیم و در فکر این بودم که چهکار کنم که خانمی میانسال از ته کوچه شروع به داد و بیداد کرد که خاموش کنید، چرا الان آمدید؟ گفتم ما از ایران آمدیم، گفت از هر کجا که آمدهاید، به فیلمبردار گفتم چراغ دوربین را خاموش کند اما دوربین را خاموش نکند.
کارگردان فیلم سینمایی«دیار عاشقان» افزود: خانم مجدد گفت که چرا الان آمدهاید؟ چرا زمانی که سر فرزندان من را میبریدند نیامدید؟ و از داخل کیفش عکس فرزندان خود را نشان داد، این خانم نزدیک به یک ساعت مقابل دوربین صحبت کرد و مستر پلان ما با صحبتهای این خانم میانسال سوری گرفته شد و جالب بود که نام او زینب بود و بعد از صحبتهای وی در کوچه، به حرم رفتیم و پلانی را نیز در آنجا گرفتیم و فیلم را مونتاژ و کار را تحویل دادیم و من عنایت حضرت زینب سلاماللهعلیها را مشاهده کردم.
وی گفت: برای فیلمبرداری فیلم«دیار عاشقان» در منطقه غرب کشور مشغول فیلمبرداری بودیم و ناصر محمدیان مسئول انفجار ما بود و حالات عجیب نورانی داشت، از او میخواستم فیلم بگیرم، اما میگفت که دوست ندارد مقابل دوربین بیاید، به او گفتم اگر بهخاطر خدا باشد چی؟ گفت بهخاطر خدا همه چیزم را میدهم و زمانی که آرپیجی به دست گرفت و یک پلان از او گرفتم و بعد پرسیدم ناصر چه آرزویی داری؟ گفت میخواهم پودر شوم و دو روز بعد در کنار مهمات بود و موشک بین مهمات خورد و او کاملا پودر شد.
کاربخش راوری در خصوص دیگر خاطرات خود خاطرنشان کرد: صحنهای در فیلم«دیار عاشقان» میخواستیم فیلمبرداری کنیم که این صحنه بارانی بود اما زمان فیلمبرداری ما در فصل تابستان بود، به نیروها گفته بودم که هر زمان هوا ابری و بارانی شد فیلمبرداری این صحنه را جلو میاندازیم، فیلمبرداری در حال تمام شدن بود و هوا ابری نشد که بتوانیم آن صحنه را بگیریم، از بچهها خواستم که برای ایجاد صحنه بارانی داربست بزنند تا کار را انجام دهیم، در همین بین دیدم ابرها آمدند و زمانی که دوربین را برای ضبط کار گذاشتیم، باران بارید و تا زمان فیلمبرداری باران میآمد و من برکت ساخت فیلم برای شهدا را حس کردم.