تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۷ تير ۱۴۰۳ ساعت ۱۰:۰۴
۱
plusresetminus
سنت‌هایی که نسل به نسل حفظ شده‌اند؛

توزیع نذری در کرمان با طلوع آفتاب محرم

عاشوری یا همان آش بلغور از جمله نذری‌هایی است که از گذشته تاکنون، قبل از طلوع آفتاب تهیه و در اولین صبح ماه محرم میان همسایگان و آشنایان توزیع می‌شود.
توزیع نذری در کرمان با طلوع آفتاب محرم
به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری «راه آرمان»، کرمانی‌ها با ورود به ماه محرم مثل سایر مردم شهرهای کشورمان ایران، به عزاداری ابا عبدالله‌الحسین می‌پردازند.

اما در این میان باید گفت حفظ رسوم و سنت‌هایی که از دیرباز انجام می‌شده در برگزاری مراسم شهر کرمان تاثیر زیادی دارد.

پخت «آش عاشوری» در اولین روز محرم

یکی از کارهایی که مردم این دیار به انجام آن خود را مکلف می‌دانند پخت «آش عاشوری» یا همان بلغور برای رفتگانشان است.

البته این آش را اصولاً خانواده‌هایی که در سال گذشته عزیزی از میان‌شان به رحمت خدا رفته، می‌پزند و صد البته سایرین نیز این سنت را انجام می‌دهند.
 
شبی تا صبح در کنار دیگ با سلام و صلوات



 لوبیا – عدس – گوشت گوسفند – بلغور گندم - روغن – سیر – نعنا خشک – دارچین – فلفل سیاه -نمک – زرد چوبه را به در دیگ می‌ریزند و یک شب تا صبح دیگ روی آتش است تا آش پخته شود.

ختم صلوات و قرائت دعا از جمله زیارت عاشورا در کنار این دیگ اقدامات دیگری است که به نیت تازه از دست رفته و برای شادی روح او خوانده می‌شود.
 
رسم گذشتگان کرمان این بود که از همان گوشت قربانی ماه ذی‌الحجه تکه‌ای نگه می‌داشتند و در این آش می‌ریختند و بسیار مقید بودند تا این غذا باید قبل از طلوع آفتاب نخستین روز ماه محرم پخته شود.
عاشوری که پخته شد رسم است که به همسایگان و اقوام کاسه‌ای از این آش داده شود و در این میان نیازمندان و خانواده‌هایی که بضاعت کم‌تری دارند در اولویت هستند.
 
ابراهیم‌خانی یا شله زرد

البته عاشوری تنها غذای نذری کرمانی‌ها نیست، ابراهیم‌خانی یا همان شله زرد نیز از جمله دیگر غذاهایی است که مردم کرمان در ایام محرم می‌پزند و به‌عنوان نذری به درب خانه‌ها می‌برند؛ برنج نیم‌دانه معطر، ‌گلاب، خلال بادام و پسته، شکر، زعفران  و روغن محلی مواد اصلی این نذری هستند.
 
فاطمه رضاپور کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی کرمان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری «راه آرمان» در رابطه با رسوم کرمانی‌ها و نذری‌های متداول این شهر گفت: سینه‌زنی، علم‌گردانی، چهل منبرون از آیین‌های مردم کرمان است.
 
وی ادامه داد: نذری‌هایی چون آش عاشوری، شله زرد(ابراهیم‌خانی) و آگوشت متنجبه از جمله غذاهایی است که مردم کرمان در ایام محرم می‌پزند و بین مردم پخش می‌کنند.

رضاپور افزود: برای اولین بار ابراهیم‌خان ظهیرالدوله از حاکمان کرمان، شله زرد را پخت و به عنوان نذری پخش کرد، این سنتی شد که از گذشته تا دیروز شله زرد که کرمانی‌ها به آن ابراهیم‌خانی نیز می‌گوید در ایام محرم پخته و بین مردم توزیع شود.

 به یاد گذشتگان

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی کرمان عنوان کرد: عاشوری که نوعی آش بلغور است را عموماً خانواده‌هایی که اولین سالی است که عزیزشان را از دست داده‌اند قبل از طلوع آفتاب تهیه و بین مردم توزیع می‌کنند البته سایر خانواده‌ها در طول ایام محرم و صفر نیز این نذری را تهیه و توزیع می‌کنند.

انتهای خبر/ پسند
  https://armanekerman.ir/vdcbw5b8wrhba8p.uiur.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما