تاریخ انتشار :شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ ساعت ۲۰:۳۶
۰
plusresetminus
سرپرست‌ اداره میراث فرهنگی شهرستان بم:

خشکاندن عمدی نخلستان‌ها غیرممکن است

سرپرست اداره میراث فرهنگی بم گفت: با توجه به ضوابط محکمی که برای منظر فرهنگی این شهر به دلیل ثبت جهانی بودن وجود دارد، خشکاندن عمدی باغات برای ساخت و ساز غیرممکن است.
خشکاندن عمدی نخلستان‌ها غیرممکن است
به گزارش پایگاه خبری «راه آرمان»؛ محسن قمری با اشاره به طرح برخی مطالب مبنی بر خشکاندن عمدی باغات در بم گفت: یکی از عوامل خشکیدگی باغات این است که با فوت مالک اصلی، برخی باغ‌ها بین وارث تقسیم و چند مالک دارند که رسیدگی نکردن به وضعیت باغ از طرف مالکان جدید، باعث خشکی نخل‌ها می‌شود، البته موارد زیاد هم نیست.
 
 پیش‌تر برخی منابع حتی مسئولان شهرستان از خشک شدن حدود ۶۰۰ هکتار از نخلستان‌ها بعد از ثبت جهانی منظر فرهنگی شهر بم خبر داده بودند و برخی کارشناسان نیز عمدی بودن برخی از خشکیدگی‌ها به علت ساخت و ساز را مطرح کرده بودند.
 
همچنین دادستان بم نیز حتی هشدار داده بود که خشکاندن درختان در جرم است و برخورد می‌شود.
 
سرپرست میراث فرهنگی شهرستان بم ادامه داد: اگر کسی بخواهد به‌ عمد باغ خود را برای ساخت و ساز خشک کند، در زمان دریافت پروانه از شهرداری و استعلام میراث فرهنگی، با استفاده از تصاویر قبلی که از وضعیت منطقه وجود دارد، درخواست او رد می‌شود و امکان ساخت و ساز ندارد.
 
خشکاندن عمدی باغ مقرون‌ به‌ صرفه نیست
 
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان بم در عین حال تأکید کرد: باغ‌های بم جزو چشم‌اندازها و منظر فرهنگی هستند که باید حفظ شوند و حتماً باغی که به صورت عمد یا غیرعمد خشک می‌شود، باید احیاء شود و به شکل سابق برگردد؛ ضمن اینکه خشکاندن عمدی باغ برای ساخت و ساز هزینه زیادی دارد و به علت تبعات آن مقرون به صرفه نیست.
 
آسیب‌های زلزله
 
وی گفت: در جریان زلزله سال ۸۲ بم به باغ‌ها و مسیرهای آبیاری خسارت‌هایی وارد شد که طبیعی بود و همین موضوع در مواردی به نخل‌ها و باغات آسیب زده است.
 
قمری بر چرایی انجام نشدن نقشه هوایی خاطرنشان کرد: نقشه هوایی از منظر فرهنگی بم در سال‌های مختلف تهیه شده است و نظارت کامل بر این محدوده انجام می‌شود، البته تخلف‌هایی ممکن است انجام شود که گسترده نیست.
 
خشکیدگی گسترده نداریم
 
وی در عین حال اظهار کرد: احیاء باغ‌ها و نخلستان‌هایی که به هر دلیل خشک می‌شوند، پیگیری می‌شود و حتی چند سال قبل با مشارکت جهاد کشاورزی برای احیای آن‌ها نهال رایگان بین باغداران توزیع شد.
 
مسئول میراث فرهنگی بم با تأکید بر این نکته که خشکیدگی گسترده در باغات منظر فرهنگی بم نداریم، بیان کرد: خوشبختانه شهرداری برای صدور پروانه ساخت و ساز مسکونی و تجاری از میراث فرهنگی و پایگاه جهانی استعلام می‌گیرد که پس از بررسی و کارشناسی، مجاز بودن یا نبودن اعلام می‌شود.
 
تهدید نیست اما می‌تواند خطرزا باشد
 
وی بیان کرد: برای کل شهر بم که جزو محدوده ثبت شده ارگ تاریخی و منظر فرهنگی آن است، محدودیت ساخت و ساز داریم و بیش‌تر از ۱۰ متر ارتفاع امکان ساخت بنا وجود ندارد.
 
قمری تصریح کرد: شاید برخی تخلفات انجام شود، اما چون ضوابط و قوانین محکمی در این زمینه وجود دارد، تخلفات گسترده در حریم ثبت جهانی وجود ندارد و خطری برای خارج شدن ارگ بم و منظر فرهنگی آن از فهرست جهانی را تهدید نمی‌کند.
 
وی در عین حال افزود: ساخت و سازهایی که در محدوده منظر فرهنگی بم انجام می‌شود، در حال حاضر تهدید کننده نیست، اما می‌تواند خطرزا باشد.
 
 ارگ بم با قدمت ۲ هزار و ۵۰۰ سال و به مساحت تقریبی ۲۰۰ هزار متر مربع در نزدیکی شهر بم و در جنوب شرقی ایران در حاشیه کویر لوت واقع شده که از آن به عنوان بزرگ‌ترین بنای خشتی جهان نام می برند و این بنای شگفت انگیز و ارزشمند تا حدود ۹۰ سال قبل دارای سکنه بوده است.
 
منبع: ایرنا
انتهای خبر/زین الصالحین
https://armanekerman.ir/vdcfj1dymw6djea.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما