معاون میراث فرهنگی استان کرمان علل توقف روند بازسازی و مرمت حمام شیخالاسلام، حمام ۲۰۰ ساله دوره قاجار شهر کرمان را تشریح کرد.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری «راه آرمان»؛ چندی پیش این پایگاه خبری، در خصوص شرایط و وضعیت حاکم بر حمام شیخالاسلام گزارشی را تهیه و با عنوان «حمام ۲۰۰ ساله کرمان چشمانتظار همت مسئولان» منتشر کرد.
سید محمدعلی گلابزاده از جمله تاریخشناسان و پژوهشگران کرمانی است که در خصوص قدمت این حمام گفت: حمام شیخالاسلام در ضلع جنوب شرقی مسجد قرار دارد. قدمت آن به اندازه مسجد امام خمینی (ره) (ملک) نیست، قدمت این مسجد هزار سال است در حالی که حمام شیخالاسلام حدود ۲۰۰ سال در روزگار قاجار ساخته شده است و دلیل این امر آن است مردمی که در مسجد امام خمینی (ره) (ملک) رفت و آمد میکردند و میدیدند در جوار همه مساجد حمام وجود دارد بهجز مسجد ملک، بنابراین بر آن شدند تا حمامی هم در جوار آن بنا کنند.
حمامی که به همت شیخالاسلام وقت کرمان ساخته شده بود
این تاریخشناس کرمانی بیان کرد: احتمال میرود این حمام یا با کمک مستقیم شیخالاسلام وقت کرمان که احتمالاً امام جماعت مسجد ملک هم بوده است، ساخته شده باشد و یا از طریق همراهی وی و جلب کمکهای مردمی این حمام ساخته شده باشد.
وی اظهار کرد: بهخاطر میآورم سال ۱۳۵۹ و یا سال ۱۳۶۰، یعنی ۴۳ سال قبل، رئیس وقت سازمان تبلیغات اسلامی کرمان آمد و مراسم مفصلی در فضای باز شرق مسجد امام خمینی (ره) (ملک) برگزار شد و قرار بود که در این فضا، در تکمیل آنچه که در مسجد امام خمینی (ره) (ملک) است، این فضا در مجموعههای دیگر ساخته شود و حمام شیخالاسلام بازسازی شود.
گلابزاده با اشاره به مطلب فوق و بیان اینکه اقدامات اولیه در این زمینه انجام شد، خاطرنشان کرد: متأسفانه ادامه کار به نتیجه نرسید. معتقدم با توجه به اهمیتی که حمام شیخالاسلام دارد و در حقیقت آن مکمل مسجد امام خمینی (ره) (ملک) است باید همتی صورت بگیرد و از تخریب سریع این حمام جلوگیری شود، چرا که متأسفانه در حال ویران شدن است.
متولی «حمام شیخالاسلام» در زمان مرمت اثر تاریخی پیدا شد
محسن موحدی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی پایگاه خبری «راه آرمان»؛ در خصوص این حمام اظهار کرد: این حمام همانند بسیاری از بناهای شاخص استان کرمان در فهرست آثار ملی ثبت است. موقعیت این اثر تاریخی بسیار عالی است و در مجاورت مسجد تاریخی امام خمینی (ره) قرار دارد و به واسطه چنین موقعیت خوبی، ضرورت دارد که این حمام بازسازی و کاربری فرهنگی و تفریحی به آن داده شود.
معاون میراث فرهنگی استان کرمان ادامه داد: طی سالهای گذشته حدود ۱۵ الی ۲۰ سال گذشته، این حمام را خاکبرداری کردیم، چرا که این اثر تاریخی زیر خاک مدفون شده بود و توانستیم مقدار زیادی زباله و خاک از درون حمام، تخلیه کنیم و پلان حمام را کاملاً در بیاوریم. برای مرمت آن اعتباری را تقاضا کردیم و کارگاه مرمت حمام شیخالاسلام را فعال کردیم.
وی با بیان اینکه در آن زمان بسیاری از اقدامات استحکامبخشی را برای این حمام انجام دادیم، بیان کرد: در حین کار، به این فکر هم بودیم که چه کاربری به حمام داده شود که متناسب با کاربری اگر باید اقداماتی هم حین مرمت انجام شود، این کارها صورت گیرد. در حین انجام کار، فردی از متولی اصلی بنا پیدا شد که با سند و مدارکی که ارائه داد، عنوان کرد که متولی حمام شیخالاسلام است و باید چند روز از سال مخارج این اثر، خرج مراسم تاسوعا و عاشورا حسینی شود و در سند وقفی این اثر، وقف خاصی لحاظ شده بود.
موحدی عنوان کرد: اداره اوقاف در آن زمان ناچاراً کار ما متوقف کرد و منتظر این بودیم که متولی رضایت میدهد که حمام را مرمت و کامل کنیم یا خیر؟ یک دوره هم بنیاد شهید قراردادی را با اداره اوقاف بستند تا مرمت و بازسازی حمام شیخالاسلام را تمام کند، بنیاد شهید هم مقداری کار را تحت نظارت ادارهکل میراث فرهنگی پیش برد اماباز مرمت پروژه متوقف شد و از آن زمان تاکنون روند بازسازی حمام شیخالاسلام متوقف شده است.
معاون میراث فرهنگی استان کرمان تأکید کرد: ما از اداره اوقاف و متولی این اثر تاریخی متوقع هستیم که یا خودشان اعتبار بگذارند و حمام شیخالاسلام را مرمت کنند، یا به سرمایهگذار این پروژه را واگذار کنند تا این پروژه را انجام دهد و ما هم آمادگی داریم تا این کار را تمام کنیم، اگر در آن زمان مرمت این بنا را متوقف نمیکردند، چه بسا این بنا برای کاربری مناسب مرمت و بازسازی شده بود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بنا در فهرست آثار ملی ثبت است، هرگونه اقدامی که انجام میشود باید تحت نظارت ادارهکل میراث فرهنگی صورت گیرد.
انتهای خبر/ م https://armanekerman.ir/vdcaimn6u49nym1.k5k4.html
مدیر مرکز کرمانشناسی گفت: در وسط محله عزیز، بازاری وجود داشت که از خیابان شریعتی مقابل بازار حاج آقاعلی شروع و به تکیه شاهزاده شاهرخخان حدود محله قبه ...