مردمان قلعهگنج حافظ سنتهای پیشینیان خویشاند و حال که ماه رمضان فرا رسیده است تلاش میکنند تا علاوه آن که آداب دینی این ماه را اجرا کنند آنچه که از پیشینیانشان به عنوان سنت رسیده را نیز انجام دهند.
به گزارش خبرنگار گروه شهرستانهای پایگاه خبری «راه آرمان»؛ در قلب کویر، جایی که نخلها سر به آسمان میسایند و آفتاب، بوسهای گرم بر گونههای مردمانش میزند، قلعهگنج، نگینی درخشان در جنوب کرمان، با آداب و رسوم کهن و خاص خود، به استقبال ماه رمضان میرود.
رمضان در کوچههای قلعهگنج
با حلول ماه رمضان، گویی نسیمی معنوی در کوچههای قلعهگنج میوزد. مردم این دیار، با دلی سرشار از ایمان و امید، به استقبال این ماه پربرکت میروند. خانهها، مساجد و حسینیهها، غرق در نظافت و عطر گلاب میشوند و صدای دلنشین قرآن، در فضای شهر طنینانداز میشود.
سفرههای افطاری در قلعهگنج، ساده و صمیمی، اما پر از عشق و صفا، پهن میشوند. خرما، نان تنوری، آش و حلیم، زینتبخش این سفرهها هستند. مردم، پس از یک روز روزهداری، با ذکر نام خدا، روزه خود را باز میکنند و در کنار هم، لحظاتی پر از معنویت را سپری میکنند.
شبهای قدر و استجابت دعا
شبهای قدر در قلعهگنج، حال و هوای خاصی دارد. مردم تا سحر، به عبادت و شبزندهداری میپردازند و برای آمرزش گناهان خود، دعا میکنند. صدای گریه و مناجات، در فضای مساجد و حسینیهها، طنینانداز میشود و گویی، فرشتگان نیز، در این شبهای پربرکت، به زمین نازل میشوند.
رمضان، ماه مهمانی خدا، در قلعهگنج، جنوبیترین شهرستان استان کرمان، با آداب و رسوم خاصی برگزار میشود که ریشه در فرهنگ غنی و اصیل این منطقه دارد. مردم این دیار با قلبی سرشار از ایمان و امید، به استقبال این ماه پربرکت میروند و با انجام اعمال نیکو، به تزکیه روح و جان خود میپردازند.
مردم قلعهگنج پیش از آغاز ماه رمضان، به نظافت و خانهتکانی میپردازند و مساجد و حسینیهها را برای برگزاری مراسم مذهبی آماده میکنند.
تهیه مواد غذایی مخصوص ماه رمضان، از جمله خرما، آرد، روغن و حبوبات، از دیگر رسوم این منطقه است.
در آستانه ماه رمضان، مردم قلعهگنج تلاش میکنند تا کدورتها و اختلافات را کنار بگذارند و با دلی صاف و بخشنده به استقبال این ماه بروند.
افطاریهای ساده در کلاتگنج
مردم قلعهگنج در وعده سحر، غذاهای سبک و مقوی مانند خرما، نان و لبنیات مصرف میکنند. در هنگام افطار نیز، پس از اقامه نماز، با خرما و آب روزه خود را باز میکنند و سپس به صرف غذاهای محلی مانند آش، حلیم و خورشت میپردازند.
در طول ماه رمضان، مساجد و حسینیهها مملو از جمعیت روزهدارانی است که برای اقامه نماز، قرائت قرآن و شرکت در مراسم مذهبی گرد هم میآیند.
بازی هفتسنگ در شبهای ماه خدا
در ماه رمضان، دید و بازدید و برپایی سفرههای افطاری از رسوم رایج است. خانوادهها و دوستان دور هم جمع میشوند و با هم افطار میکنند. در شبهای ماه رمضان، پس از افطار، برخی از جوانان و نوجوانان به انجام بازیهای محلی مانند «هفتسنگ» و «گل یا پوچ» میپردازند.
مریم فروغ از ساکنان این دیار است. او بیش از ۸۰ سال سن دارد. فروغ در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری راه آرمان با اشاره به این که مردم قلعهگنج در ماه رمضان بسیار مهمانداری میکنند، بیان کرد: آشهای محلی متنوعی در قلعهگنج طبخ میشود که از جمله آنها میتوان به آش رشته، آش جو و آش گندم اشاره کرد.
وی ادامه داد: حلیم گندم از غذاهای محبوب ماه رمضان در این منطقه است که با گوشت و ادویههای مخصوص تهیه میشود، خورشتهای محلی مانند خورشت قیمه، خورشت بادمجان و خورشت سبزی نیز در سفرههای افطاری قلعهگنج دیده میشود.
این بانوی قلعهگنجی توضیح داد: نانهای محلی مانند نان تنوری و نان روغنی از جمله نانهای پرطرفدار ماه رمضان در این منطقه هستند، خرما از اصلیترین مواد غذایی ماه رمضان در قلعهگنج است که به صورت تازه و خشک مصرف میشود.
مردم قلعهگنج در ماه رمضان به خواندن قرآن و دعا اهمیت زیادی میدهند، در این منطقه، سفرههای افطاری ساده و صمیمی برپا میشود و تجملات جایگاهی ندارد، مردم این منطقه هنوز بسیاری از آداب و رسوم قدیمی را حفظ کرده اند، رمضان فرصتی است برای مردم قلعهگنج تا با تقویت همبستگی اجتماعی، به یاری نیازمندان بشتابند و در کنار هم، لحظات معنوی و پربرکتی را سپری کنند.
با پایان ماه رمضان، عید فطر، فرا میرسد. مردم قلعهگنج، پس از اقامه نماز عید، به دید و بازدید اقوام و دوستان میروند و عید را به یکدیگر تبریک میگویند. کودکان، با لباسهای نو، در کوچهها و خیابانها، به بازی و شادی میپردازند و صدای خندههایشان، در فضای شهر، طنینانداز میشود.
زنان قلعهگنجی، با دستان هنرمند خود، شیرینیها و غذاهای محلی را آماده میکنند و از مهمانان خود، با گرمی و صمیمیت، پذیرایی میکنند. عید فطر، در قلعهگنج، تنها یک جشن نیست، بلکه فرصتی است برای تجدید دیدارها، تقویت پیوندها و شکرگزاری از نعمتهای الهی.
این رسوم کهن، نسل به نسل، در قلعهگنج، منتقل شده و بخشی از هویت فرهنگی این منطقه را تشکیل می دهند. مردم قلعهگنج، با حفظ این رسوم، تلاش می کنند تا فرهنگ غنی و اصیل خود را، به نسل های آینده، منتقل کنند.
استادیار علوم قرآن و حدیث دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان گفت: تقارن ماه رمضان با نوروز سبب شده است که فلسفه نوروزی رستاخیز طبیعت و جانهای مردم تقویت شود....